/* */

L’Ajuntament de Barcelona està situat a la Plaça Sant Jaume, al davant del Palau de la Generalitat, al barri de Ciutat Vella, al centre urbà de la ciutat de Barcelona.

Els orígens de l’Ajuntament de Barcelona els trobem amb el Consell de Cent, durant el segle XIV. Actualment, l’Ajuntament de Barcelona compta amb quatre façanes diferenciades.

La façana principal es troba a la plaça Sant Jaume, i es fruit d’unes reformes que es van dur a terme durant el 1823. Per a la creació d’aquesta campanya, es va decidir enderrocar l’antiga església de Sant Jaume, eixamplant l’actual plaça de Sant Jaume.

El projecte de creació de l’actual façana, va ser Josep Mas Vila, i les obres es van executar entre el 1831 i el 1844. En aquestes obres, es volia enderrocar la façana de la Casa de la Ciutat, però degut a les protestes rebudes, es va decidir conservar.

La façana de l’ajuntament compta amb tres nivells d’alçat i un cornisament amb una balustrada de pedra. El cos central, trenca amb l’horitzontalitat de la façana.

En aquest cos central, hi ha la porta d’entrada de l’edifici, que està flanquejada per dues fornícules amb les escultures de Jaume I i del conseller Fivaller, fetes per l’escultor Josep Bover Mas. La porta principal també està flanquejada per quatre grans columnes jòniques que emmarquen el balcó presidencial del primer pis. A l’arquitrau hi ha un gran escut de la ciutat, obra de Francesc Daniel Molina.

A sobre del balcó del primer pis, hi ha una placa de marbre, realitzada per Celdoni Guixà, amb el nom de “Plaça de la Constitución”.