COOLTUR Turisme Cultural - Vic - Plaça Major de Vic

80è Aniversari del final de la Guerra Civil a Vic

01/02/2019
Notícies

Avui, dia 1 de Febrer, és el 80è aniversari del final de la Guerra Civil a Vic.

Després de gairebé 3 anys de Guerra, les tropes Franquistes ocupaven Vic. Començava, d’aquesta manera, la dictadura Franquista a la capital d’Osona.

La Guerra Civil va estroncar la normalitat de la Segona República. Les diferents poblacions catalanes es van haver d’adaptar a la Guerra, i a tot el què comportava la Guerra. En el cas de Vic, es va haver de fer front a la falta de subministres des d’un primer moment. Aquesta falta de subministraments es va veure agreujada per l’adaptació de moltes indústries en indústries de guerra. També es va haver d’adaptar a l’arribada, cada vegada més nombrosa, de refugiats. A més, en el cas de Vic, junt amb l’arribada de refugiats, també van arribar grans contingents de les forces de seguretat republicana, i de l’exèrcit republicà. A part, des de l’ajuntament també es va haver de gestionar elements de defensa passiva per a poder oferir seguretat davant de possibles atacs franquistes.

COOLTUR Turisme Cultural - Vic - Pont de Queralt de Vic i vistes de la Catedral

Malgrat els esforços de l’exèrcit republicà, la victòria de la Guerra Civil s’anava decantant, cada vegada més, cap a l’exèrcit Franquista.

El dia 1 de Febrer de 1939, un dia abans del què tenien planejat, les tropes franquistes ocupaven la ciutat de Vic. Ocupaven la ciutat al capvespre, sense que es trobessin amb una gran resistència de l’exèrcit republicà. El què si que es van trobar, van ser els ponts d’entrada a la ciutat, i alguns edificis, destruïts per l’exèrcit republicà, que intentava frenar l’avenç franquista.

Un cop ocupada la ciutat de Vic, el terror dels primers dies es va apoderar de la ciutat. Moltes cases van ser saquejades, moltes persones van ser executades i moltes dones van ser violades per les tropes franquistes. Finalment, el dia 5 de febrer, s’establia el govern provisional de la ciutat de Vic. Començava, d’aquesta manera, la dictadura franquista a Vic.

Aquí hi trobareu més informació sobre la Guerra Civil a Vic.