COOLTUR Turisme Cultural - Ripoll - Antiga Estació de Tren de Ripoll

80 Anys del Primer Bombardeig a Ripoll

22/01/2019
Notícies

El 22 de Gener de 1939 l’aviació franquista va deixar caure entre 20 i 25 bombes a Ripoll. El seu objectiu era destruir l’estació de Ferrocarril. En total, Ripoll va ser bombardejat 4 vegades abans de ser ocupat, el 7 de febrer, per l’exèrcit Franquista.

El què en un primer moment semblava llunyà, al final va arribar. El 22 de Gener de 1939 la Guerra havia arribat a Ripoll. Aquell dia, Ripoll va ser objectiu d’un bombardeig de les tropes franquistes. Entre 20 i 25 bombes van caure en un radi de 400 metres, tenint com objectiu la destrucció de l’estació de ferrocarril. Aquest, va ser el primer avis de que la guerra s’acabava i que les tropes franquistes estaven a punt d’arribar a Ripoll.

COOLTUR Turisme Cultural - Ripoll - Monestir de Sant Pere de Ripoll

El segon bombardeig es va efectuar el 23 de Gener. En aquest cas, entre 30 i 40 bombes van caure als voltants de l’estació de ferrocarril. El fet d’haver patit dos bombardejos en dos dies consecutius, junt amb la proximitat del front de Batalla i la gran riada de refugiats que passaven per Ripoll per creuar la frontera francesa, va fer que el mateix 23 de gener es declarés l’estat de Guerra. Amb la declaració de l’Estat de Guerra, els comandaments de l’exèrcit Republicà assumien la gestió de Ripoll.

El 25 de gener de 1939, Ripoll va patir el tercer bombardeig. En aquest cas, l’objectiu va ser la muntanya de Sant Bartomeu. En desconeixem l’objectiu concret, però podem pensar en la ubicació de sistemes defensius de l’exèrcit Republicà.

COOLTUR Turisme Cultural - Ripoll - Casa Modernista

L’últim bombardeig es va efectuar el 5 de febrer. Unes 50 bombes van caure al centre de Ripoll. Per desgràcia, una de les bombes va tocar a un camió ple de trilita, cosa que va provocar una gran explosió que va afectar a un gran nombre d’edificis.

Finalment, el dia 7 de febrer de 1939, Ripoll era ocupada per les tropes franquistes. Segons sembla, l’ocupació va ser ràpida, sense que l’exèrcit republicà oferís una gran resistència. Amb l’ocupació de Ripoll començava, per a aquesta població, la dictadura franquista.

Aquí podeu descobrir com es va viure la Guerra Civil a Ripoll. A més, si voleu, us ho podem mostrar directament. No dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres!