COOLTUR Turisme Cultural - Pas improvitzat per creuar el riu Ebre

80 anys del final de la Batalla de l’Ebre

16/11/2018
Notícies

Avui es compleixen 80 anys del final de la Batalla de l’Ebre.

Després de 115 dies d’intensos combats, l’exèrcit republicà decideix retirar-se, conscient de la derrota soferta.

El 25 de juliol de 1938 l’Exèrcit Republicà va creuar el riu Ebre, i va començar una ofensiva contra l’exèrcit franquista. En un primer moment, l’èxit republicà va ser una realitat. De fet, el primer dia de l’ofensiva van aconseguir alliberar uns 800km quadrats entre Mequinença i Benifallet. No obstant això, l’exèrcit franquista es va centrar, immediatament, a recuperar el territori perdut. S’iniciava, així, la Batalla de l’Ebre.

Podem resumir en tres, els objectius de l’exèrcit republicà per iniciar aquesta batalla. El primer objectiu, era aturar l’avenç franquista sobre València. De fet, València era el gran sector industrial que encara controlava la República.

El segon objectiu era augmentar la moral republicana. En aquest sentit, volia demostrar que la guerra encara no estava perduda, i que l’exèrcit republicà encara podia guanyar la guerra. A més, amb la victòria també callaria les veus que donaven la guerra per perduda i que demanaven una pau pactada.

COOLTUR Turisme Cultural - Bateria antiaèria en la Batalla de l'Ebre

Artilleria antiaèria en la Batalla de l’Ebre

El tercer objectiu era demostrar a les potències democràtiques europees que la república encara era viva. Els volia demostrar ja que en el creixent clima bèl·lic europeu, la república podia ser un aliat. A més, també era una forma per reclamar la intervenció de les grans potències europees en la Guerra Civil Espanyola.

El resultat va ser nefast. Unes 30.000 persones hi van perdre la vida. A més, unes 75.000 persones hi van resultar ferides, i uns 15.000 republicans van ser fet presoners. A part, tots els pobles i camps que es trobaven en aquest indret van ser destrossats. Amb la derrota, la República quedava tocada de mort. S’acostava, així, el final de la Guerra Civil Espanyola.