COOLTUR Turisme Cultural - Guerra Civil a les Preses - Esglèsia

80 Anys de l’ocupació franquista de Les Preses

07/02/2019
Notícies

El 7 de febrer de 1939, diferents cossos dels Tiradors de l’Ifni, junt amb la 82ena Divisió del “Cuerpo del Maestrazgo”, de l’exèrcit franquista, ocupaven Les Preses i Olot.

Durant tota la Guerra, a Les Preses s’hi havia hostatjat diferents membres de la secció especial de la XVª Brigada Internacional, coneguts també com a “Secció de la Mort”. Aquests membres van usar la Garrotxa com a centre d’operacions i entrenament en la Guerra de Guerrilla i/o Comandos. S’entrenaven en diferents modalitats, com lluita cos a cos, us d’explosius, creuament de rius, conducció en front de batalla, etc. Es van entrenar per a lluitar en la Batalla de l’Ebre.

A més, al terme municipal de la Vall d’en Bas, just a l’oest de Les Preses, hi havia situat un camp d’aviació republicà. Junt amb el camp, van arribar, a Les Preses, diferents comandaments i soldats assignats al camp d’aviació.

COOLTUR Turisme Cultural - Guerra Civil a les Preses - Refugi 2

Tret de la presència de soldats republicans, junt amb la carència de menjar i l’arribada de refugiats, la sensació  dels habitants de les Preses era que la Guerra era llunyana.

Finalment, el dia 5 de febrer de 1939, les tropes franquistes van bombardejar l’estació de ferrocarril dels afores d’Olot, causant tres víctimes mortals. Aquest bombardeig no va poder ser respost per les tropes republicanes, ja que el camp d’aviació de Les Preses ja no estava operatiu. Aquest bombardeig va suposar l’arribada del front de Batalla a la Garrotxa.

El 6 de febrer, l’artilleria franquista es va situar a la serra que separa La Garrotxa amb Osona, i va obrir foc de cobertura, per salvaguardar l’avenç de les tropes franquistes. Aquell dia, van ocupar la Vall d’en Bas.

COOLTUR Turisme Cultural - Guerra Civil a les Preses - Antic Camp d'esports

El 7 de febrer, diferents cossos de tiradors de l’Ifni, junt amb la 82ena divisió del “Cuerpo del Maestrazgo” van ocupar les Preses i Olot. Amb l’ocupació, molts veïns de les Preses es van unir als soldats republicans camí cap a l’exili, tot passant per Olot i Beget abans de creuar la frontera francesa.

Aquí podeu trobar com es va viure la Guerra Civil a les Preses. A més, si voleu, us hi podem acompanyar. No dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres!