COOLTUR Turisme Cultural - Prats de Lluçanès - Trinxeres de la Guerra Civil a la Carena de Sant Sebastià

80 Anys de l’Ocupació de Prats de Lluçanès

03/02/2019
Notícies

Després de 2 dies d’intensos combats, avui es compleixen 80 anys de l’ocupació de Prats de Lluçanès per part de les tropes franquistes.

El cop d’Estat Militar en contra del Govern de la República Espanyola, durant el mes de Juliol de 1936, va significar l’inici de la Guerra Civil Espanyola. A Prats de Lluçanès, tot i que des d’un inici es van començar a notar els efectes de la Guerra, aquesta es veia llunyana. Malgrat la falta de subministraments, l’arribada constant de refugiats, o el reclutament de diferents joves del poble, aquesta es veia llunyana. El fet de tenir el front de batalla a molts quilòmetres de distància, feia que la gent veiés la guerra molt llunyana.

La població tenia la creença que el cop d’Estat Militar seria ràpidament reprimit. No obstant això, a mesura que anava passant el temps, veien que la guerra seria llarga. A més, les diferents derrotes de l’exèrcit republicà anaven minant, cada cop més, la moral de la rereguarda.

COOLTUR Turisme Cultural - Prats de Lluçanès - Trinxeres de la Guerra Civil a la Carena de Sant Sebastià. 2

Línia de trinxeres de la Costa de Sant Sebastià. 

El front de Batalla s’acostava, cada vegada més, a Prats de Lluçanès. De fet, el 29 de Gener de 1939, membres de l’XIè cos de l’Exèrcit Republicà s’instal·laven al poble. Aquests havien de formar una línia defensiva per aturar l’avançament de les tropes franquistes. Per a poder defensar-se, van reclutar als homes, d’entre 16 i 50 anys, que hi havia al poble per a construir diferents línies de trinxeres. La Guerra estava a punt d’arribar a Prats de Lluçanès.

Després d’ocupar Sant Feliu Sasserra, el dia 1 de febrer, la Guerra ja havia arribat a Prats de Lluçanès. Durant dos dies (2 i 3 de febrer), l’exèrcit franquista va lluitar per ocupar Prats de Lluçanès. El dia 2 de febrer, les tropes franquistes ja van entrar dins del terme municipal de Prats, ja que van ocupar Santa Eulàlia de Pardines i la Pedragosa. El dia 3 de febrer, després d’una gran resistència republicana, l’exèrcit franquista ocupava el poble de Prats de Lluçanès. Els durs enfrontaments van deixar un gran estol de morts al voltant del poble. Segons l’exèrcit franquista, el dia 3, amb la presa de Prats de Lluçanès van morir més de 250 soldats republicans.

COOLTUR Turisme Cultural - Prats de Lluçanès - Trinxeres en positiu de la Guerra Civil a la Carena de Sant Sebastià.

Línia de trinxeres de la Costa de Sant Sebastià. 

Durant els primers dies de l’ocupació, els pillatges, les execucions i les violacions van ser una constant a Prats de Lluçanès, fins que el dia 5 de febrer es va constituir un govern provisional. Acabava, d’aquesta manera, la Guerra Civil a Prats de Lluçanès, i començava la Dictadura Franquista.

Aquí podeu trobar més informació per saber com es va viure la Guerra Civil a Prats de Lluçanès. I si voleu que us hi acompanyem, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres!