COOLTUR Turisme Cultural - Prats de Lluçanès - Trinxeres de la Guerra Civil a la Carena de Sant Sebastià

80 anys de l’inici de la Campanya de Catalunya

23/12/2018
Notícies

Avui es compleixen 80 anys de la Campanya de Catalunya, l’ofensiva que va portar a l’exèrcit franquista ocupar Catalunya

La derrota en la batalla de l’Ebre, el 16 de novembre de 1938, va deixar a l’exèrcit Republicà molt tocat. Necessitaven poder reordenar les seves tropes i preparar-se per continuar lluitant en contra de l’exèrcit insurrecte. A més, també havia de fer grans esforços per intentar augmentar la moral republicana, molt tocada per l’última gran derrota.

Per altra banda, l’exèrcit franquista, tot i la victòria, també va quedar molt desgastat després de la batalla de l’Ebre. Un cop guanyada la batalla, a més, l’exèrcit franquista havia de decidir on centrar els esforços. Alguns generals franquistes volien dirigir els esforços a derrotar Madrid. Creien que amb l’ocupació de la capital, la Guerra s’acabaria. No obstant això, tenien por que si anaven a Madrid, Catalunya tingués temps a refer-se. A més, també tenien por d’una hipotètica independència catalana.

Al final, l’exèrcit franquista es va decidir a concentrar la major part dels seus esforços a ocupar Catalunya. El 23 de desembre de 1938 començava, així, l’ofensiva a Catalunya. Durant els següents mesos, diferents cossos de l’exèrcit franquista anaven avançant i ocupant les diferents poblacions catalanes.

COOLTUR Turisme Cultural - Prats de Lluçanès - Trinxeres de la Guerra Civil a la Carena de Sant Sebastià. 2

Trinxeres de Prats de Lluçanès

Malgrat que des de la historiografia s’ha presentat sempre que la Campanya de Catalunya va ser fàcil, podem afirmar que no va ser així. L’exèrcit Republicà, molt descompost, va ser capaç d’oferir resistència a les tropes franquistes. Un exemple el podem trobar en l’ocupació a Prats de Lluçanès, on les tropes franquistes van necessitar dos dies per ocupar aquest poble.

Al final, el 13 de febrer de 1939, gairebé 3 mesos després d’haver començat, finalitzava la Campanya de Catalunya. Finalitzava, doncs, la Guerra Civil Espanyola per Catalunya.